I denne leksjonen lærer elevene å kommunisere om mat i forskjellige situasjoner. De lærer å uttrykke det å være sultne, og det å være tørste, å bestille og betale, å si hva de liker å spise og de får et innblikk i tyske tradisjoner hva angår mat, omgangsformer og uttrykksmåter. I grammatikken introduseres bestemt og ubestemt artikkel, enkel analyse og bøyning av sterke verb i presens.
Førlesning (Einstieg)
De pretekstuelle sidene egner seg godt til å diskutere tyske matvaner og produkt. Kanskje kjenner de allerede noen tyske produkter? Hva liker elevene å spise? La dem skrive på tavla. Oversett ordene til tysk.
A Hast du Hunger? Hast du Durst?
A-teksten består av tre korte dialoger som handler om å bestille mat og drikke. Hør gjerne dialogene på lydfil, og la elevene deretter lese for hverandre to og to. Teksten introduserer de første sterke verb i presens: sehen–sieht, essen–isst.
På side 68–69 er det en sang som handler om en liten sulten fisk, samt noen korte rim om mat.
B Die Rechnung, bitte!
I denne teksten lærer elevene mange praktiske ord og uttrykk de kan bruke når de bestiller mat og drikke i Tyskland. Tekstene finnes som lydfil på nettstedet. Teksten egner seg svært godt til rollespill. Elevene kan jobbe i smågrupper, og spille skuespill for hverandre. Dekk bord, lag menyer og kle opp.
Det finnes tomme menyer under kopioriginaler som elevene kan jobbe videre med. De kan selv lage en meny med forskjellige priser som også kan brukes som grunnlag for dramatisering og framføring.
Ta gjerne opp på video, og vis fram i slutten av 10. klasse. Det er alltid morsomt for elevene å se sin språklige utvikling etter tre år.
C Im Eiscafé
Vet noen hvor iskremen kommer fra? I denne lille teksten får de løsningen. En tilnærmingsmåte for en tekst av denne vanskelighetsgraden kan være å be elevene lese stille hver for seg, eller i par. Hva forstår de? Hvor mange ord, og hva slags ord må man forstå for å skjønne hva det dreier seg om? Gjennomgå deretter i større grupper eller plenum før teksten leses høyt.
En annen mulighet er å la teksten bli en konkurranse. Hvilken gruppe kan gjenfortelle teksten best mulig på norsk?
I arbeidsboken finner man gode oppgaver som trener ordforråd rundt mat og drikke. Videre læres bruken av bestemt og ubestemt artikkel. Substantivets kjønn er ikke det samme på norsk og tysk, og det er derfor viktig at elevene lærer bestemt artikkel samtidig med glosene. Noen gode regler finnes for å bestemme kjønnet: Alle ord som slutter på -heit, -keit, -schaft, -ung og -tät, samt de fleste ord som slutter på -e er hunkjønn (unntatt Junge-gruppen), alle ord som slutter på –chen er intetkjønn.
I oppgaven Wir Spielen! side 74 må elevene forstå setningene først, og deretter forsøke å kunne løse gåten. Poenget er å finne ut hvem som spiser Müsli.
Landeskunde
Her finner elevene oppskriften på bokstaver av grønnsaker. Det er en enkel og morsom rett! Som fordypning, kan Sag mal was!-oppgaven side 75 være fin. Her skal elevene selv presentere yndlingsoppskriften sin for klassen.
Wortschatz
Denne gangen er Wortschatz delt inn i to deler. En for hva man sier som kelner og en for hva man sier som restaurantgjest. Det er viktig at elevene lærer disse uttrykkene, slik at de kan være trygge i samtalesituasjoner i klasserommet.
Bildene
Se eget opplegg under Kapittelåpnere for bruk av bilder i tyskundervisningen. Leksjonene har mange bilder, ofte med egne gloser. Ettersom ordforrådet utvides, bør bildene brukes som samtalestoff.
Kopioriginal
Ulike menyer (mat og drikke) med priser i euro. Noen er tomme, andre er ferdig utfylt.
Lytteøving
Det finnes en egen lytteøving som passer til denne leksjonen.
Kapitteltest
Etter å ha jobbet med leksjon 5 kan elevene gjøre en egen kapitteltest.