Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Lektion 4 Wie spät ist es?

Lektion 4 Wie spät ist es?

I denne leksjonen lærer elevene de tyske tallene og å snakke om klokka. De lærer også ukedagene. I grammatikken møter elevene noen tidsuttrykk.

Førlesning (Einstieg)

La elevene lage sine egne klokker. Tegn store klokker med ulike klokkeslett, og heng dem opp på veggen i klasserommet. Noen kan f.eks. lage fantasifulle tall fra 1–10. Når elevene har lært tallene, kan disse brukes som «oppvarming» før en time. Welche Zahl ist das? Wie viel Uhr ist es hier?

A Die Zahlen und die Uhr

I denne leksjonen jobber vi med tall og klokkeslett. La så mange som mulig lese tallene på side 50 og tell mye høyt på tysk. For noen kan rimverset på side 51 være til hjelp for å huske tallene opp til 14.
Bruk klokkene elevene laget (Einstieg) og la dem spørre og svare hverandre. Be dem komme med et eksempel på klokkeslett som passer til for eksempel am Vormittag, am Abend, am Morgen osv. for å øve inn disse uttrykkene også.
Spør stadig hvor mye klokka er, f.eks.: Per, wie viel Uhr ist es jetzt? Og noen minutter senere: Kari, hast du eine Uhr? Wie spät ist es jetzt? La elevene spørre hverandre om klokkeslett.
Wir spielen! Elevene må lære tallene utenat før de kan leke leken på side 51.

B Samstag = Kinotag

I teksten får elevene høre en dialog som handler om å planlegge og avtale noe. Spill dialogen for elevene et par ganger uten at de får se i boken. Hva forstår de? Kan de prøve å høre etter hva verbene heter på tysk? Skriv eventuelt verbene de skal høre etter på norsk på tavla først.
De lærer også ukedagene i denne leksjonen og på side 57 er alle ukedagene knyttet til en aktivitet. I Sag mal was!-oppgaven på samme side, kan elevene lage lignende oppsett for egen uke.
Wichtig! Viser forskjell på bruken av um og am.

C Marco bestellt Kinokarten

Her følger vi Marco videre og lærer hvordan man kan bestille billetter på tysk. Læreren bør forklare om tysk høflighet, viktigheten av ich MÖCHTE (jeg vil gjerne) og ikke jeg SKAL/VIL. Dette kan de øve videre på i arbeidsboka. Eleven får også repetert hvordan man begynner og avslutter en samtale over telefonen.
Wir spielen! På side 59 er det en lek som handler om å finne ut hvem som eier de ulike telefonnumrene. Læreren samler inn lapper med elevenes telefonnummer, blander og deler ut igjen. Nå starter jakten!

Landeskunde: Frankfurt am Main

Frankfurt er en viktig by i Tyskland og kjent for sine mange banker og messer. I nærheten av Frankfurt finner vi «die Atomuhr», atomuret som aldri viser feil tid.
Internettoppgaven til denne teksten dreier seg om messer i Frankfurt. La elevene lete og finne informasjonen det spørres etter i oppgaven på side 60.

Wortschatz

På slutten av denne leksjonen finner du viktige ord og uttrykk rundt tall, klokkeslett og ukedager. Disse bør elevene lære utenat.

Bildene

Leksjonen har mange bilder og illustrasjoner, blant annet av klokker. La elevene stille spørsmål og svar til bildene. Se eget opplegg under Kapittelåpnere for bruk av bilder i tyskundervisningen.
Bildet på side 62 er av den kjente Skyline i Frankfurt, Mainhattan. La elevene finne bilder av andre slike kjente bybilder, for eksempel fra New York eller Bar Code i Oslo.

Filmer

På elevdelen av nettressursen finner du filmer om klokkeslett. Det er også en film om Jonas og Paul som avtaler å møtes, og om Jonas som forteller om hva han gjør de ulike ukedagene.

Lytteøving

Det finnes en egen lytteøving til denne leksjonen.

Kapitteltest

Etter å ha jobbet med leksjon 3 og 4 kan elevene gjøre en egen kapitteltest.

Kopioriginal

Se kopimateriale. Her finner du klokker, tall og noen matteoppgaver.
En morsom aktivitet som stimulerer til innlæring av verb, er verbstafett. Se instruks for dette under kapitlet «pedagogiske leker».
Hvis du ønsker å jobbe mer med uttale, er det et eget ark til kopiering om tysk uttale.