I denne leksjonen står de små landene Liechtenstein, Südtirol og Luxemburg i fokus. Elevene lærer om tradisjoner i landene, om geografi og folketall. Grammatisk tema i leksjonen er repetisjon av svake og sterke verb i presens og presens perfektum.
Førlesning
Finn ut hva elevene vet om disse landene. Hva heter hovedstedene, og hvor ligger de? Hva er landene kjent for? Hvilke kjente personer kan vi navnet på?
Er det noen som har vært der? Hva opplevde de? Be de elevene som har vært der, om å vise på kartet hvor de var.
Forslag til spørsmål:
Wo liegt Liechtenstein?
Wie heisst die Hauptstadt in Luxemburg?
Ist jemand von euch in Südtirol gewesen?
Wie ist die Landschaft in diesen Ländern?
Gibt es bekannte Sportler aus der Gegend?
På den pretekstuelle siden er det ulike bilder fra landene. Bruk disse til å ha en samtale. Det er viktig for elevene å snakke mye tysk etter ferien, slik at de raskt får repetert det muntlige.
Forslag til spørsmål:
Welche Farben sieht man auf dem Bild?
Was machen die Leute?
Beschreibe die Landschaft.
Was sieht man sonst?
Wie viele Wörter zu dem Bild kannst du schreiben?
Tekstene
A-B-C
De tre første tekstene i dette kapitlet gir elevene faktakunnskap om Liechtenstein, Südtirol og Luxemburg. Tekstene egner seg godt som lese- og snakketekster. Man kan bruke disse tekstene til å repetere det elevene har lært av ordforråd tidligere, og sammenligne med Tyskland og Norge. Spørsmål som: Wie heißt die Hauptstadt in Liechtenstein/Luxemburg/Südtirol/Österreich/Deutschland/Norwegen? Wie viele Einwohner hat das und das Land …? gir gode samtalemuligheter på tysk. Elevene får repetert lignende ordforråd fra 8. og 9. klasse. Det er viktig å repetere at noen land har artikkel, og at det heter ich fahre in die Schweiz, og ich wohne in der Schweiz. Andre land som har artikkel, er der Iran, der Irak, die USA, die Tschechei, die Türkei.
Sag mal was! er en intervjuoppgave om Liechtenstein. Her får elevene repetert spørsmålsstilling. Oppgaven egner seg godt til differensiering, hvor de sterkeste elevene kan lage et intervju helt på egen hånd og finne ny informasjon i tillegg til A-teksten. De som trenger litt hjelp, kan bruke spørsmålene som oppskrift. Slik kan alle elever lage og presentere et godt intervju.
Internettoppgave side 11.
Her får elevene mulighet til å søke informasjon på nettet.
La dem lese om Ötzi og Ötzi-museet og dele informasjonen de finner.
Refleksjon: Hva mener elevene om museer? Hvilke museer liker de best? Har de et favorittmuseum?
Landeskunde
Klatring er en populær sport, og i denne teksten kan elevene lese om det spennende livet til den kjente fjellklatreren Reinhold Messner. Internettoppgaven legger opp til at elevene besøker hjemmesiden hans og finner fakta om noen av turene hans. Denne oppgaven kan med fordel løses som gruppeoppgave.
Oppgavene i arbeidsboka
Oppgavene fokuserer på repetisjon av verb i presens og presens perfektum. Elevene får trene på endinger både i presens og presens perfektum i mange ulike oppgavevarianter.
Det er lurt å innlede det grammatiske temaet med en gjennomgang av sein og haben i presens og presens perfektum og også et sterkt og et svakt verb i begge tidene på tavla. På denne måten får elevene frisket opp kunnskapen sin etter ferien.
Spørsmål til ettertanke for elevene:
Hvordan bøyes zu sein i presens og presens perfektum?
Hvordan bøyes zu haben i presens og presens perfektum?
Hva kjennetegner bøyningen av et svakt verb? (e, st, t, en, t, en)
Hva er forskjellen på svake og sterke verb i presens perfektum? (haben eller sein som hjelpeverb, -en eller -t på partisippet)
Selv om elevene i en klasse befinner seg på ulike språklige nivåer, bør alle kunne mestre de fleste oppgavene i denne leksjonen. Etter å ha repetert grunnprinsippene for dannelsen av presens perfektum og kanskje notert en del gloser rundt sommerferien på tavla, kan elevene stille hverandre spørsmål om ferien. De svakeste elevene vil kanskje bruke minigrammatikken i forbindelse med utfylling av endinger.
I denne leksjonen repeteres også tall og årstall.