Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Lektion 19 Wie ist das Wetter in Berlin

Lektion 19 Wie ist das Wetter in Berlin

I denne leksjonen lærer elevene å snakke om været, og de lager sin egen værmelding på tysk. Videre lærer de om Berlin og noen severdigheter i den tyske hovedstaden. Grammatikken i denne leksjonen dreier seg om setningsanalyse, personlig pronomen i kasus, bestemt og ubestemt artikkel og eiendomsord.

Førlesning

Hva slags vær og hvilke årstider liker elevene best? Repeter i denne forbindelse gjerne dager og måneder. Gjør elevene oppmerksom på at både dager og måneder er hankjønn på tysk.

Forslag til spørsmål:
Wie heissen die Wochentage? (Montag, Dienstag, Mittwoch, Donnerstag, Freitag, Samstag, Sonntag)
Welcher Tag ist dein Lieblingstag in der Woche?
Wie heissen die 12 Monate? (Januar, Februar, März, April, Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, Dezember)
Was für ein Wetter magst du am liebsten?
Magst du Regen oder lieber Schnee? Warum? Warum nicht?
Wer liebt die Sonne? Warum?
Ist der Himmel blau?

Fortell om været ute akkurat denne dagen. Hva forstår elevene?
Wie ist das Wetter heute? Heute scheint die Sonne. Der Himmel ist blau und es gibt nicht viele Wolken. Die Temperatur beträgt 18 Grad.

Assosiogram:
Skriv «Sommer», «Winter», «Herbst» og «Frühling» på tavla. Sett ring rundt hvert av ordene og lag solstråler ut. Hva slags vær er typisk for årstiden?

Se på et satelittbilde av været i Europa. Still enkle spørsmål og la elevene snakke litt om værkartet.
Wie ist das Wetter in England?
Scheint die Sonne in Oslo?
Wo scheint die Sonne?
Ist das Wetter in Kopenhagen gut?

Førlesing Berlin

Snakk med elevene om Berlin. Hvem har vært i Berlin? Hva gjorde de der?

Hvor stor er byen? Hva vet de om Berlins historie?

Forslag til spørsmål
Wer ist in Berlin gewesen?
Wo liegt Berlin?
Was hast du in Berlin gemacht/gesehen?
Wo hast du gewohnt?
Kennt ihr Sehenswürdigkeiten in Berlin? (die Mauer, Alexanderplatz, Ferbsehturm, Gedächtniskirche, das Olympiastadion …)
Wie kommt man nach Berlin?
Wann gab es die Berliner Mauer? (1961–1989)
Was bedeutet DDR und BRD? (Deutsche Demokratische Republikk, Bundesrepublik Deutschland)

Tekstene

A

Her møter vi ungdommer fra ulike steder som forteller om været der de er. Lytt til teksten og be elevene fokusere på væruttrykkene. Be dem gjerne høre etter spesielle ord og finne ut hva disse heter på tysk, for eksempel: vær – Wetter, sol – Sonne, mørkt – dunkel, skygge – Schatten.

I forbindelse med denne teksten kan elevene snakke om været og årstidene der de bor. Kanskje har de slektninger på helt andre kanter av landet eller i et annet land. Hvordan er klimaet der?

Spørsmål til samtale:
Wie ist der Sommer hier? Regnet es viel oder ist es trocken und warm?
Haben wir im Winter viel oder wenig Schnee/Niederschlag/Regen?
Was ist typisch für den Frühling und den Herbst hier bei uns?

Spørsmål til diskusjon: Hvordan påvirker været oss mennesker?
Wie fühlst du dich, wenn die Sonne scheint? Bist du glücklicher, wenn Sommer ist oder wenn draußen Winter ist?
Macht dich der Regen traurig oder glücklich?
Findest du es spannend, wenn es blitzt und donnert?

Wir spielen:
Ved siden av A-teksten finner vi en morsom oppgave som heter «Der Maler». Det er en gjettelek som fokuserer på å stille spørsmål og finne svarene. Denne leken kan gjerne gjennomføres som lagkonkurranse.

Sag mal was!: Det er flere forskjellige Sag mal was til A-teksten. Start gjerne med å la elevene stille hverandre spørsmål og samle underskrifter.

Del klassen inn i grupper, og be dem lage værmelding for de kommende dagene. La gruppene presentere været i begynnelsen av hver time. Hvis dette fungerer bra, kan klassen danne faste værdager med værmeldinger.

B

Nå skal elevene lære mer om den tyske hovedstaden. Teksten består av mange bilder, og elevene kan både øve på å beskrive det de ser, og finne ut mer om noen av severdighetene.

Sag mal was! til denne teksten dreier seg om å velge ett av bildene eller én av severdighetene og presentere muntlig. Elevene skal holde et miniforedrag på 3–5 minutter. Dette er en relevant øvelse til muntlig eksamen i slutten av 10. klasse.

Dersom noen ønsker å lage en dialog sammen i par eller smågrupper, er det en annen fin muntlig aktivitet.

C

I C-teksten leser elevene om det spennende live-spillet «Escape games» i Berlin. Dette spillet har også kommet til flere norske byer, og noen har kanskje prøvd det? Spør i klassen før teksten leses. I internettoppgaven kan elevene søke på nettet og finne ut mer om de ulike spillene.

Landeskunde

Landeskunde-teksten handler om historien til et byggverk som de aller fleste kjenner, Brandenburger Tor. Denne teksten egner seg godt til differensiering. Noen elever kan øve på å lese noen av faktaene høyt for de andre (med eller uten tekst), andre kan oversette teksten til norsk.

Hvis noen vil finne ut mer om Brandenburger Tors historie på Internett eller i leksikon, kan de lage et miniforedrag eller en veggavis og presentere for klassen.

Denne teksten egner seg også som mal for å beskrive andre historiske bygg.

Oppgavene

Det viktigste med oppgavene i denne leksjonen er at elevene blir trygge på setningsanalyse. De trenger også kunnskap om personlig pronomen i kasus, bestemt og ubestemt artikkel og eiendomsord for å analysere godt.

De første oppgavene i leksjonen dreier seg om å opparbeide seg ordforråd i forbindelse med været. Alle ordene de trenger for å løse gloseoppgaven, finner de i A-teksten. I arbeidsboka står det også en god vandreoppgave, hvor elevene går rundt i klasserommet og snakker tysk med hverandre. Etter at elevene har jobbet grundig med temaet vær, kan konkurransen være en god test for dem. Her finner de ut om de har lest nok på glosene.